Turismiuudised

« Tagasi

Lõuna-Eesti II toidukonverents 21.septembril 2018

Tartu Ärinõuandla, Tartu Teaduspark ja EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskus koos Lõuna-Eesti toiduvõrgustikega korraldavad ühiselt juba teist korda Lõuna-Eesti toidukonverentsi, mille teemaks seekord INNOVATSIOON – ALLIKAD JA LAHENDUSED. Konverents toimub 21.septembril, Pollis, Viljandimaal.

Esimene konverents „Hea SISU paremasse VORMI" keskendus pakendi ja reklaamiga seonduvatele teemadele ning toimus eelmise aasta septembri alguses. Huvi oli suur.

Selleaastasel konverentsil tutvustatakse väikestele ja keskmistele toidutootjatele, -pakkujatele kõiki võimalikke teaduskoostööpartnereid ja rahastusvõimalusi, seda nii läbi esitluste, ettekannete, kui ka terveks päevaks üles seatud demoalal, kus igal arendusorganisatsioonil oma lett pädevate inimestega, kes vastavad huviliste küsimustele. Mõistagi on konverentsi üheks eesmärgiks ka Lõuna-Eesti toiduasjaliste kokku toomine, sest jõud peitub koostöös, mitte konkurentsis!


Konverentsi päevakava:

9:00- 9:45 Soovijatele külastus Polli kompetentsikeskuses (kogunemine fuajees).
9:30 kohvipaus ja kogunemine
10:00 Tervitussõnad
10:15 -13:00 Koostöövõimalused teadus- ja arendusasutustega:
Eesti Maaülikool – Toidulabor ja Polli teadmistepõhine tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus
Eesti Maaülikooli juures tegutseb 2018.a. algusest Eestis ainulaadne laborikompleks, mille ühe tervikuna töötavad koos lisaks uuenenud mikromeiereile ka lihatehnoloogia, jookide, pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia ning teadusuuringute laborid. Väiksemas mõõdus laboriseadmed võimaldavad kasutada ka tavapärasest väiksemaid toorainekoguseid. Labor parandab koostöövõimalusi teadus- ja õppeasutuse ja toiduainetööstuse ettevõtete vahel nii tootearendusel kui ka teistes valdkondades.

Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskusesse on rajatud ekstraheerimis-, destillatsiooni-, keemia-tehnoloogia, kuivatustehnoloogia ja biokeemia laborites väärindatakse kaasaegsete kõrgtehnoloogiliste meetodite abil taimset toorainet, et saadud tulemust rakendada tervise- ja loodustoodete tehnoloogia- ja tootearenduses. See tähendab eelkõige aianduslikust toorainest saadavate bioaktiivsete ühendite kasutamist funktsionaalsete jookide ja toiduainete, toidulisandite, kodukeemia ja looduskosmeetika ning looduslike taimekaitsevahendite tootearenduses.

BioCC OÜ + EIT Food ja EIT Food HUB'i tutvustus.
BioCC maailmatasemel teadus- arendustöö käigus luuakse ja rakendatakse innovaatilisi biotehnoloogilisi lahendusi söödalisandite, toiduainete ja toidulisandite loomiseks, integreerides BioCC ja rahvusvahelist mikrobioloogia-, biokeemia-, geneetika-, metaboloomika-, genoomika-, bioinformaatika-, füsioloogia-alast ja kliinilist kompetentsi.
EIT Food on Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituudi toidu valdkonna võrgustik (Knowledge and Innovation Community, KIC), mille piirkondlik koostöökeskus on EIT Food Hub.

11:15-11:35 sirutuspaus, õunad ja vesi

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK)
TFTAK on kaasaegsetele analüütikameetoditele ning süsteemide- ja sünteetilise bioloogia põhimõtetele toetuv uurimis- ja arendusasutus. Selle eesmärk on uudsete toidu- ja biotehnoloogiate ning toodete väljatöötamine ja kasutuselevõtmine.
TTÜ Keemia ja biotehnoloogia instituudi toidutehnoloogia osakond
Tallinna tehnikaülikool on vanim toidutehnoloogia alast kõrgharidust andev õppeasutus Eestis. Läbi aegade on meie tugevad valdkonnad olnud leiva- ja pagaritoodete tehnoloogiad, konserveerimise, jookide ja kalatehnoloogiad, biotehnoloogial põhinevad protsessid (kääritamine, juuretised) jt.
Tartu Biotehnoloogia Park (TBP)
TBP pakub arendus- ja konsultatsiooniteenuseid biotehnoloogia, meditsiini ja veterinaarmeditsiini ettevõtetele ning teadusasutustele, rendib tegevuseks ruume, toetab koostöösidemete sõlmimisel ning on aktiivselt tegev uute ettevõtete asutamisel.
ADAPTER
ADAPTER on Eesti teadus- ja arendusasutuste vaheline koostöövõrgustik, mille eesmärgiks on lihtsasti ja kiirelt viia kokku ettevõtjad ning teadlased.

Keskmiselt 15 min ettekanne + 5 min küsimusteks

12:50- 13:50 Lõuna (buffee)

13:50-15:15 III sektsioon
Ettevõtja lugu – Pille Pokk, HELEN helbed – tootearenduslugu koostöös BioCC OÜga
Ettevõtja lugu – Sulev Nõmmann, Siidrikoda – tootearenduslugu koostöös TFTAKiga
Arendustegevuste rahastamise võimalused: Maaeluministeerium

15:15-15:35 Sirutus-ja kohvipaus, puuviljad
15:35- 16:50 Konverents jätkub, arendustegevuste rahastamise võimalused:
Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA)
Eesti Teadusagentuur (ETAG) (nutika spetsialiseerumise toetus, sh tervist toetav toit)
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS)
Lõpusõnad

16:50-17:30 õunte degusteerimine, suhtlus, hüvastijätt, võimalus saada konsultatsiooni erinevatelt teadus- ja arendusasutustelt, rahastusasutustelt.

Konverentsi osalustasu 17 EUR, millega kaetakse osaliselt konverentsi korralduskulusid.


Registreerimine SIIN.

 

Täiendav info:
Elo Mets, Tartumaa tööhõivekavade koordinaator, projektijuht/ Tartu Ärinõuandla
e-mail: elo@arinouandla.ee, tel: +372 511 3932