PATEE programmi toel toimub 12.aprill 2023 Pedja Meiereis inspiratsioonikonverents,  (aadress: Meierei, Pedja küla, Jõgeva vald). Ootame kuulama nii neid ettevõtjaid, kes võtavad külastajaid vastu, aga ka neid, kes mõtlevad, et see võiks kuuluda tulevikuplaanidesse. Oodatud on ka need, kes alles otsivad oma teed. Mõeldes uue perioodi strateegiale, on agroturism üks võimalus ka arukatele küladele.

Agroturism on põllumajandusettevõtjate, toidutootjate ja maaturismiga tegelejate jaoks võimalus näidata toiduhuvilistele, kust tuleb toit. Ühtlasi pakub see võimalust ajaveetmiseks ning on samaaegselt ka hariv. Linnainimesele võib see olla ainus võimalus maaelu kogeda. Agroturismi alla käib nii toodete müük, talude külastused, majutusvõimalused, erinevad puhkuseveetmisviisid (nt õpitoad) kui ka kontserdid või muud sündmused, mida talus korraldatakse. Lisaks soodustab agroturism koostööd teiste ettevõtjatega ja kes teab, võib-olla tuleb ka mõni uue (turismi)toote idee.

Eestis populariseerb agroturismi Eesti Talupidajate Keskliit. Jõgevamaalt on selle võrgustikuga liitunud Meemeistrid ja OleMari talu. Tuntuim agroturismi sündmus on Maaeluministeeriumi algatatud üle-eestiline avatud talude päev, mis toimub tänavu juba üheksandat korda. Agroturismi alla sobivad ka OTTide müügiüritused.

Päeva lõpus räägib Raili Mengel Eesti Maaturismist BASCILi projektist, mis on Interregi projekt 2023-2025 ja teemaks toiduettevõtjate teenuste mitmekesistamine toiduturismi abil. Eestist on pilootvõrgustikeks Eesti Veinitee ja Jõgevamaa toiduvõrgustik. Seega on meilt võimalik kuni 8 ettevõttel arendada külaliste vastuvõtmise oskusi ja saada nõu Jõgevamaa toidupiirkonna turundamisstrateegia loomisel.

Päevakava

9.30      Saabumine, hommikukohv

10.00    Sissejuhatus päeva. Pedja meierei tutvustus

10.30    Külastaja teekond veebist värava taha. Elin Priks, Eesti Maaturismi Ühing

11.05    Külalislahkus ennekõige. Külli Eller, Piesta Kuusikaru talu

11.40    Kuidas müüa maaelu läbi toidu. Triin Vissel, Restoran Kolm Sõsarat

12.15    Lõuna

13.00    Kas turist segab tootjat või vastupidi. Kristi Terep, Meemeistrid

13.30    Kuidas maastik toetab tootjat. Marika või Ole Hütt. OleMari talu

14.00    Tootjast turismiettevõtjaks BASCILi projekti abil. Raili Mengel, Eesti Maaturismi Ühing

14.30    Arutelu: mida annab turism tootjale

15.00    Päeva lõpp

Soovijatele ringkäik majas

REGISTREERIMINE KESTAB KUNI 10. APRILLINI SIIN: https://jogevamaa.com/meie-tegemised/registreerimised/agroturismi-konverents-12042023/

Vt ka konverentsi infot kodulehel ja Facebookis.

Info: Ülle Jukk, ylle@jogevamaa.com